Virtuves koka trauku kopšana ikdienā

Virtuves koka trauku kopšana ikdienā

Recepšu kolekcionārs, koka trauki

 

Teju katrā virtuvē ir atrodams kāds koka dēlītis, koka lāpstiņa un karote, kā arī citi koka virtuves rīki. Lai tie saglabātos ilgtermiņā, ir nepieciešams atcerēties vien dažus, taču svarīgus koka trauku kopšanas padomus.

 

1. Koka dēlītis dažādiem produktiem

Tā kā koks ir dabīgs materiāls, svarīgi ir izmantot atsevišķām produktu grupām savus dēlīšus. Kā, piemēram, gaļas produktiem izmantot savu dēlīti, savukārt maizes griešanai savu. Ja jāgriež kādi specifiska aromāta produkti, tad labāk ir vispirms dēlīti samitrināt un tad griezt produktus.

2. Jo ilgāk sauss, jo labāk

Kad koka traukus nepieciešams notīrīt, vislabāk ir izmantot siltu ūdeni un pārtikas sodu, ja vajadzīga kārtīgāka mazgāšana, vai notīrīt ar mitru lupatiņu. Nelikt trauku mazgājamā mašīnā, kā arī neturēt ilgi žāvēties. Jo mitrumā koka trauki var sākt plaisāt un deformēties. Izvairīties arī no tiešiem saules stariem vai siltuma žāvēšanas laikā. Arī ikdienā vēlams koka traukus neturēt tiešos saules staros.

 

Recepšu kolekcionārs, koka trauki

 

3. Citrons vienmēr noder

Ja uz koka traukiem ir palikuši izteikti traipi, tos var apstrādāt smilšpapīru un pēc tam iesmērēt ar eļļu. Savukārt, ja koka dēlītis ir palicis ar aromātu, to var aprīvēt ar citronu. 

4. Koka trauku otrā elpa

Lai koka dēlītis un citi koka trauki kalpotu ilgāk, vēlams ik pa laikam tos apsmērēt ar pārtikā lietojamu lineļļu vai jebkuru citu pārtikā lietojamu eļļu. 

 

Recepšu kolekcionārs, koka trauki

 

5. Izvēlies savu amatnieku

Koka trauku ražotāju izvēle Latvijā ir plaša, jo tā ir unikāla amatnieku tradīcija, kas dzīvo līdzi laikam, un prieks redzēt, ka arī šodien koka trauki ir sastopami ļoti daudz virtuvēs. Savu koka dēlīti un citus traukus vari atrast gan vietējos amatnieku tirdziņos, gan arī tos vari pasūtīt internetā. Šāds piedāvājums sadarbībā ar Latvijas ražotāju Mītavas bebri ir pieejams arī Recepšu kolekcionāra internetveikalā, kurā vari iegādāties dažādus koka traukus un ērti saņemt paciņu tuvākā pakomātā. 

 

Padalies, ja arī Tev ir kāds īpašs veids, kā ikdienā kopt koka traukus, lai tie kalpotu gan šodien, gan arī tos varētu mantot nākamās paaudzes.

 

Recepšu kolekcionārs, koka trauki 

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros