RECEPTE // Medus kūka. Bērnības garšas

RECEPTE // Medus kūka. Bērnības garšas

Maijs mums ir bērnības garšu mēnesis recepšu izaicinājumā, kad gatavojam un atceramies, kas bija tie ēdieni, kas garšoja tad, garšo arī šodien, un ko vēlamies nodot tālāk arī mūsu bērniem. Man tā ir medus kūka. Un, ja pēc sentēvu tradīcijām vīrietim dzīvē ir jāizaudzina dēls, jānosit čūska un jāiestāda ozols, tad sievietēm varētu ierakstīties šajā sarakstā - vismaz vienu reizi jāizcep medus kūka. :) Šī ir recepte, kurā patiešām viss izdevās!

 

Recepšu kolekcionārs, medus kūka

 

Sastāvdaļas:

200 g medus (240 ml)

3 olas

1 glāze cukura (ap 180 g)

120 g sviesta

1 TK sodas

3 glāzes miltu (ap 450 g)

šķipsna sāls

 

Pildījumam:

Krējums 25% - ap 520 ml (var būt arī vairāk, tad būs vairāk krējuma masas)

1 glāze cukura

1 citrons

1 ĒK medus

Recepšu kolekcionārs, medus kūka

Pagatavošana:

1. Katliņā ūdens peldē kausē medu un sviesta gabaliņus. Kad viss izkusies, pievieno 1 TK sodu. Masa sāks nedaudz burbuļot un palielināsies apjomā. Pievieno šķipsnu sāls un cukuru. Silda kamēr cukurs ir izkusis. Uz brīdi noliek masu padzesēties un tad lēnām lej klāt sakultas olas, nepārtraukti maisot. Masa kļūs gaišāka un palielināsies aptuveni divas reizes, tāpēc svarīgi sākumā ņemt lielāku bļodu/katliņu.

2. Tad masā pakāpeniski iesijā miltus. Mīkla būs ķēpīga, tāpēc labāk izmantot silikona lāpstiņu. Ja vēlas, mīklu var ielikt ledusskapī uz kādām 30 minūtēm (es šo posmu izlaidu, un viss tāpat izdevās, bet droši var ļaut mīklai ievilkties).

3. Tālāk pamatņu veidošana. Uz cepamā papīra sazīmē uz izgriež 26 cm diametrā apļus vai izmanto to apaļo veidni, kas ir. Es ņēmu no apaļo kūku formas vidus pamatni, liku uz cepampapīra un zīmēju apkārt apļus. 

4. Izgriezto cepampapīra apli liek uz kūkas veidnes apakšas un ar ēdamkaroti klāj virsū medus mīklu, izlīdzina pa visu apli plānā kārtiņā. Cep cepeškrāsnī 180 grādos. Pirmās pamatnes cepās 7-8 minūtes, katra nākamā aptuveni 4-5 minūtes, kamēr paliek zeltaini brūnas. No šīs mīklas sanāk 8-9 plāksnes.

5. Katru pamatni vajag atdzesēt, tāpēc, izņemot no krāsns, liekam uz šķīvja, apgriežam otrādāk un uzmanīgi ņemam nost cepampapīru. Kamēr 1 plāksne cepas, gatavo nākamo. Izcep arī mīklas atlikumus, kas noderēs dekorēšanai.

6. Gatavo pildījumu: Skābu krējumu sajauc ar cukuru un ar mikseri saputo. Pievieno citrona miziņu un 1 ĒK medu. Pildījuma jābūt skābeni saldam.

7. Plāksnes liek vienu pēc kārtas uz tā šķīvja, kur kūka būs (labāk lielāks, jo pildījums var notecēt), starpā klājot pildījuma masu. Ja vēlies kūkai drupačas likt arī uz sāniem, tad var vispirms vajadzētu salikt visas plāksnes vienā tornī un apgriezt apkārt plāksnes malas, lai ir vienādas. Es atstāju nevienādas malas un drupačas liku tikai augšā. Kad uzliek pēdējo kārtu, kūku no augšas var nedaudz piespiest, lai izlīdzinās taisna augša. Atlikušo plāksni un maliņas sadrupina, ja nepieciešams, var vēl apgrauzdēt krāsnī. 

8. Kūku apsmērē ar atlikušo krējumu un pārkaisa ar drumstalām. Liek ledusskapī uz diennakti.

 

Lai izdodas gardi!

 

Recepšu kolekcionārs, medus kūka

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros