Rakstīšanas pieredze // 5 iemesli, kāpēc ir nozīmīgi pierakstīt receptes

Rakstīšanas pieredze // 5 iemesli, kāpēc ir nozīmīgi pierakstīt receptes

Cik daudz mēs ikdienā kaut ko pierakstām rokrakstā? Īpaši tagad, kad globālās situācijas dēļ arvien vairāk laika tiek pavadīts ekrānos, tajā pašā laikā ilgojoties pēc aktivitātēm, kas mūs piepildītu arī citā veidā. Nesen noklausījos brīnišķīgu sarunu par rakstīšanu kā praksi, iedvesmojoties par to uzrakstīt arī recepšu grāmatas kontekstā. Šeit apkopoti 5 iemesli, kāpēc ir nozīmīgi pierakstīt savas receptes un ko tas dod mūsu dzīvē.

 

1. Pierakstīta recepte kā paliekoša vērtība
Ja tev ir saglabājušās receptes, kas ir mantotas no iepriekšējām paaudzēm, tad noteikti zini, kādu vērtību tās nes. Gan receptes saturs, gan katrs pierakstītais vārds un laika nospiedums ir tas, kas ļauj pakavēties siltās atmiņās un atklāj daudz ko vairāk par tur redzamo. Kad saņēmu mantojumā recepšu grāmatu no savas mammas, pamanīju, ka viņas pierakstītās receptes esmu papildinājusi ar saviem zīmējumiem, kad man bija kādi trīs gadi. Šodien uz to skatos ar lielu prieku, ka kaut kas tik īpašs ir saglabājies. Ja mantotās receptes nav tavā recepšu kolekcijā, tad zini, ka tu vari būt pirmais, kurš sāks tavas ģimenes recepšu grāmatu, radot īstu vērtību, ko saglabāt arī nākamām paaudzēm. Doma par to, ka šādā veidā tu radi vēsturi, savas ģimenes vēsturi, iedod vēl lielāku impulsu un plašāku skatu uz to, cik svarīgi ir pierakstīt un fiksēt kaut ko ārpus tavām domām un atmiņām. Pierakstīts vārds ir uz palikšanu, un tas atklāj ne tikai to, kas ir uzrakstīts, bet arī stāsta par laiku, vietu un cilvēku tajā.

 

2. Meditācija un laiks sev
Nesen saņēmu sirsnīgu atsauksmi par
Recepšu kolekcionārs grāmatu, kurā tika minēts par recepšu pierakstīšanu kā meditatīvu procesu. Patiesi, tā arī ir, jo visa tā brīža enerģija un prāts tiek koncentrēts uz rakstīšanu. Ja meditācijas pamatā ir apzinātības un miera prakse, tad ir skaidrs, ka rakstīšana mums dod iespēju atrast laiku sev, pabūt “bez ekrāniem” un pats galvenais – sniedz gandarījumu par kvalitatīvu, jēgpilnu un interesantu aktivitāti, kam tu velti savu laiku. Pašam radīt savu ģimenes iemīļoto recepšu grāmatu.

 

3. Papīrs pret datoru
Es ticu, ka daļa no jums labprāt pieraksta un glabā receptes arī datorā, kas arī var būt viens no variantiem recepšu kolekcionēšanā. Taču dažbrīd domāju par to, cik tas ir paliekošs formāts. Runājot par rokrakstīšanu kā procesu, arī zinātnieki ir pētījuši, kā tas rosina smadzeņu darbību un pat uzlabo atmiņu. Protams, atslēga ir regularitātē. Tāpat kā bērnībā mēs mācījāmies rakstīt, novērojot uzlabojumus ar katru reizi, tāpat arī tagad, jo vairāk ikdienā izmantosim rokrakstīšanu, jo vairāk uzņemsim visus pozitīvos efektus, ko tā mums dod. Dodies uz veikalu? Pieraksti iepirkumu sarakstu uz lapiņas (es joprojām tā daru). Redzi raidījumā vai tikko esi izlasījis kādu gardu recepti, ko vēlies pamēģināt? Pieraksti tās uz lapas un noliec redzamā vietā, jo telefonā sarakstītais bieži vien tur arī krājas un paliek aizmirstībā. Vēlies sākt kolekcionēt savas ģimenes receptes? Sāc ar vienu pierakstītu recepti grāmatā, lai iedvesmotu sevi turpināt piepildīt pilnas grāmatas lappuses.

 

4. Pierakstiet receptes kopā
Ja tavā ģimenē ir vēl kāds, kuram patīk ēst gatavošana tikpat ļoti kā tev, tad iesaisti viņus arī kopīgā recepšu pierakstīšanā. Iesaisti arī bērnus, grāmatas “atmiņu stāsta vai fotogrāfijas” sadaļā ļaujot viņiem izpausties savā zīmēšanas mākslā. Radiet savas ģimenes recepšu grāmatas stāstu kopā. Arī mēs tā darām un jau tagad zinu, kāda vērtība tā būs pēc gadiem, kurā receptes esmu pierakstījusi ne tikai es, bet arī mans vīrs, kuram arī patīk gatavot ēst tikpat ļoti kā man, un dēls, kura zīmējumi brīnišķīgi papildina mūsu grāmatu.

 

5. Rakstīšana = prieks
Katra pierakstītā recepte rada prieku. Kā? Jo tas vispirms ir stāsts par to, kas mums patīk. Mums patīk ēst gatavošana, mums garšo ēdiens, kas tiek pagatavots pēc šīs receptes, mums ir tuvas sajūtas un emocijas, kas saistās ar īpašiem brīžiem par šo recepti. Vai tā ir bērnības garša vai ceļojumos atklāts ēdiens, vai draugu iecienīta recepte vai paša radīts virtuves šedevrs. Darīt to, kas sagādā prieku. Tas ir galvenais. Pieraksti savas ģimenes iemīļotās receptes un vairo priecīgus mirkļus ik dienu.

 

Padalies komentāros, kā Tu kolekcionē receptes? Vai atvēli laiku, lai tās pierakstītu ar roku kādā īpašā kladē, grāmatā vai uz lapiņām, vai arī izvēlies receptes saglabāt digitāli? Kāda ir Tava pieredze un sajūtas?

 

foto: Karīna Lūkina
Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros