Latviešu virtuve. Bērnības receptes

Latviešu virtuve. Bērnības receptes

Debesmanna, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve

 

Maijs mums ir bērnības garšu mēnesis, kad ikvienu aicinājām piedalīties recepšu konkursā, lai atcerētos, kādas bija latviešu virtuves receptes no bērnības. 

Debesmanna, ābolu plātsmaize, kartupeļu pankūkas, medus kūka, biezpiena pončiki, žagariņi bija tikai dažas no receptēm, ko saņēmām. Jūsu saulainās fotogrāfijas un sirsnīgiem stāstiem piepildītie ieraksti bija tie, kas pierādīja, cik svarīgi ir ik pa laikam atcerēties un pagatavot tos ēdienus, kādus baudījām mūsu bērnībā. Tas ir kā ceļojums laikā, kurā varam vēlreiz izdzīvot tos mirkļus, kas likās jau nedaudz aizmirsti atmiņās. Ir svarīgi pierakstīt un saglabāt šos stāstus un receptes, lai tie kalpo kā vērtīgs mantojums nākamajām paaudzēm.

Rabarberu plātsmaize, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve

"Bērnības garša. Maijs un rabarbermaize - viena no tām! Pašas mīļākās receptes ir tās, kurās kaut daļiņa ir no pašu dārza un arī atsauc atmiņā bērnību. Un tik labi, ka tagad ir Recepšu kolekcionārs, kura grāmatā varēšu ierakstīt savu īpašo versiju rabarberkūkai - biezpienmaizei, un nodot to saviem bērniem!" saka dalībniece Dagne Kantāne-Indrika.

 

Vafeles, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve

"Izrādās, ka man nav nemaz tik viegli izvēlēties vienu no bērnības garšām, jo mamma gatavoja daudz gardu ēdienu. Atceros, ka ar māsu vienmēr cīnījāmies par mīklas atlikumu izlaizīšanu no bļodas, jo mīkla arī neizcepta bij tiiik garda. Biezpiena-cepumu torte, šokolādes saldā desa, biezpiena pončiki, žagariņi, rabarberu plātsmaize, magoņmaizītes un vēl daudz bērnības garšu, bet zemāk minētajām piešķiru medaļas:

- Kraukšķīgie vafeļu konusiņi, pildīti ar mājās vārītu iebiezinātu pienu. Tika cepti un pārdoti arī skolas Miķeļdienas tirdziņos, jo garšoja arī skolas biedriem un varēja labi nopelnīt.

- Kartupeļu pankūciņas bija un ir mammas meistarstiķis. Maziņas un kraukšķīgas. Man joprojām nekādi neizdodas izcept tieši tādas, lai gan it kā daru visu kā mammas receptē (jāsaka gan, ka bieži viņas receptēs ir mērvienība “uz aci”). Un mēs šīs pankūciņas vienmēr ēdām ar ievārījumu. Skolas laikā atceros, ka daudzi brīnījās, kāpēc es ēdnīcā pasūtu kartupeļu pankūkas ar ievārījumu, nevis krējumu. 

- Aveņu sambuks ar pienu. Aveņu ražas laikā mamma šo desertu gatavoja katru dienu, jo mums bija ļoti daudz aveņu, un mums tas tomēr neapnika. Tik gaisīgs, skābeni salds..mmm..perfekts!" par savām bērnības garšām stāsta Diāna Jankoviča.

"Pagatavoju savu bērnības garšas recepti. Rabarberu ķīselis ar klimpām. Bērnībā uzaugu laukos un rabarberu ķīselis pavasarī bija kā nātru zupa. Gaidīts visu gadu. Parasti to gatavoja vecmamma vai vecvecmāmiņa. Un vienmēr man bija liels gardums. Šomēnes nolēmu sev šo garšu pirmo reizi pagatavot pati. Šodien tā mazā es iekšiņā met kūleņus no prieka." stāsta dalībniece Lāsma Krile.

 

Ieskaties dažās no maija konkursa dalībnieku receptēm un padalies ar mums, kura ir Tava bērnības garša, ko atceries ar smaidu?

Cepumu kūka, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve.  Saldā desa, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve

 

Biezpiena pončiki, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve.  Debesmanna, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve

 

Klimpas, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve   Rabarbermaize, Recepšu kolekcionārs, latviešu virtuve

 

Paldies par foto: Dagne Kantāne-Indrika, Elīna Ķerģe, Ilga Oplucāne, Evija Oplucāne, Katrīna Reda Oplucāne, Marta no semes bio raw, Diāna Jankoviča, Ilze Maksimova, Agnsese Sloka.

Un paldies par sadarbību gardo kūku gatavotājai Martai Ozolai no ozolu_bites, ar kuru kopā lasījām un priecājāmies par visām jūsu bērnības garšām! 

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros