Tomātu ražas pilnbriedā šī mums ir iecienīta recepte ar tomātiem, ko var pagatavot vien 30-40 minūtēs. Tomātu krēmzupa ar turku zirņiem vienkāršajā versijā, taču ar padomiem, ko vēl var pievienot sātīgākai garšai.
Sastāvdaļas:
Tomāti, vēlams mīkstāki (daudzumu var pielāgot pēc vajadzības)
1 sīpols
3 ķiploku daiviņas
Olīveļļa
Garšvielas - sāls, pipari, timiāns, oregano, baziliks, pētersīlis (pēc izvēles)
1 bundžiņa turku zirņu
Malta saldās paprikas garšviela
Parmezāna rīvēts siers (pēc izvēles)
Pagatavošana:
- Uzkarsē krāsni uz 200 grādiem. Tikmēr liek cepamajā traukā sagrieztus tomātus vidēji lielos gabalos. Starp tiem saliek sagrieztu sīpolu un sagrieztas 3 ķiploku daiviņas. Visu pārslaka ar olīveļļu un pievieno garšvielas pēc izvēles. Liek cepties ap 30-40 minūtes (man sanāca 35 min ļoti labi).
- Tikmēr sagatavo turku zirņus - nomazgā, tad nosusina papīra dvielī. Jo tie būs sausāki, jo sanāks kraukšķīgāki. Kārto uz cepampapīra krāsnī, apber ar garšvielām (saldo papriku, sāli, piparus), nedaudz pārslaka ar olīveļļu. Cep 200 grādos ap 20 minūtēm.
- Kad tomāti ir gatavi, pārliek tos katliņā un sablenderē viendabīgā masā. Man patīk tīrāka garša, tāpēc klāt neko citu neliku (šķidrums veidojās no pašiem tomātiem). Taču, ja vēlas, var pievienot klāt saldo krējumu vai kokosriekstu pienu, vai buljonu. Tāpat arī var pievienot citus dārzeņus pie tomātiem, piemēram, kartupeli, ja vēlas zupu tumīgāku.
- Kad turku zirņi gatavi, kamēr silti, tos var pārbērt ar parmezāna sieru. Pasniedz siltus, pārberot pāri tomātu zupai.
Lai labi garšo un lai rudens raža iet labumā!