Kā atgūt enerģiju un iedvesmu dienās, kad negribas gatavot? 10 vērtīgi un praktiski padomi

Kā atgūt enerģiju un iedvesmu dienās, kad negribas gatavot? 10 vērtīgi un praktiski padomi

Vai esi domājis par to, cik daudz laika ikdienā tu pavadi virtuvē? Tā ir teju katra diena, kurā rūpējies par to, lai būtu paēdis vismaz 3 ēdienreizes dienā, ieskaitot ēdienu pagatavošanas laiku. Nedēļas nogalē ļoti iespējams, ka plāno savu ēdienkarti uz priekšu vai sagatavo nākamās nedēļas maltītes uzglabāšanai. Pāris reizes nedēļā velti laiku, lai iepirktos. Tas paņem lielu daļu no mūsu ikdienas. 

Taču saprotam, ka ēdiens ir mūsu pamatvajadzība, līdz ar to mēs turpināsim būt virtuvē dienu no dienas, kas ir dabiski. Bet kas notiek tālāk? Darot ikdienā vienu un to pašu, mēs ieslīgstam rutīnā, jo tur nonākt ir ļoti viegli. Tās var būt receptes, kas nemitīgi atkārtojas, vai satraucošā sajūta ik reizi, kad trūkst idejas, ko šodien atkal pagatavot, vai arī vienkārši ir pazudusi motivācija un enerģija gatavot ar prieku, jo katra gatavošana nāk ar piespiešanos. 

Ja arī Tev reizēm uznāk šādas sajūtas, Tu neesi tāda vienīgā, tici man. Bet, ko darīt, lai ar jaunu enerģiju un iedvesmu dotos iekšā virtuvē un kā no rutīnas ēst gatavošanu pārvērst par Tavu mīļāko aktivitāti ikdienā? Izlasi šos 10 vērtīgos, vienkāršos un praktiski izdarāmos uzdevumus, kas ļaus Tev darboties virtuvē motivēti un ar jaunu iedvesmu.

  1. Sāc ar vieglām receptēm

Mūsu gandarījums un prieks par pagatavoto atnāk brīdī, kad Tev ir veiksmīgi izdevusies recepte. Tā garšo gan tev, gan mājiniekiem, kuri jau pieprasa otro papildporciju. Sajūta, ka Tev izdodas, dod Tev iedvesmu gatavot biežāk, jo Tu vēlies šo gandarījuma un izdošanās sajūtu piedzīvot vēl un vēl. To visbiežāk panāksi, ja sāksi ar vieglu recepšu pagatavošanu. Pakāpeniski pieaugot prasmēm un pieredzei, vari pāriet uz sarežģītākām receptēm, taču, lai pieaugtu Tava pārliecība, sāc ar vieglāko, kas Tev noteikti izdosies. 

 

  1. Sakārto virtuvi

“Sakārto māju, sakārto domas” ir teiciens, kas pilnībā attaisno tā nozīmi. Kārtošana ir meditatīvs process, kas nomierinās Tavas domas procesa laikā, gan arī rezultāts dos Tev motivāciju un prieku sākt darboties sakārtotā virtuvē. Vide mums apkārt ietekmē gan mūsu sajūtas un noskaņojumu, gan arī gatavošanas procesu, jo virsmas būs tīras, un produkti būs sakārtoti virtuves plauktos. 

  1. Iegādājies pārtikas pamatproduktus

Ieteiktu parūpēties par to, lai virtuves plauktos un ledusskapī glabātos tie pamatprodukti, kurus Tu esi iecienījies lietot savās ikdienas receptēs. Bieži vien Tava motivācija un vēlme ko gatavot pazūd brīdī, kad, ienākot virtuvē un sākot meklēt sastāvdaļas, Tu konstantē, ka kaut kas pietrūkst un uz veikalu doties nav enerģijas vai iespēju.

 

  1. Iedvesmojies no īsiem video un recepšu aprakstiem

Lai izvairītos no ilgstošas recepšu atkārtošanās un iedvesmas trūkuma, meklē idejas internetā. Arī vienkāršu ikdienas recepti var pagatavot citādi, vien izmainot vienu sastāvdaļu vai pagatavošanas veidu. Iedvesmu tam meklē no citiem recepšu autoriem, taču iesakām izvēlēties īsos recepšu video vai īsos aprakstus, jo bieži vien var pazust vēlme iedziļināties, ja informācija būs pārāk ilgi iegūstama, līdz ar to process var ievilkties un motivācija var atkal pazust. Improvizē un eksperimentē virtuvē arī pati, tādā veidā veicinot radošas idejas un jaunas garšas ēdieniem.

  1. Parūpējies par patīkamu atmosfēru virtuvē

Sakārtota vide, ziedi uz galda un fonā skan mīļākā mūzika. Virtuvē Tavā acu priekšā ir svaigi augļi, dārzeņi un citi Tavi mīļākie produkti. Plauktā stāv Tavas iecienītās recepšu grāmatas, kas, vien esot tur, iedvesmo Tevi atcerēties par gardām receptēm, ko Tu vari pagatavot. Radi savu īpašo atmosfēru, kas Tev ļaus ar prieku sākt gatavošanas procesu. 

  1. Iegādājies kvalitatīvus un vizuāli patīkamus virtuves priekšmetus

Labs un kvalitatīvs nazis virtuvē nozīmē visu. Studentes gados es atceros, ka izvēlējos visekonomiskāko opciju veikalā, jo domāju, ka nazis ir nazis, kāda tad var būt atšķirība. Bet atšķirība ir, un tā var ietekmēt gan to, kā tiek sagriezti produkti pagatavotajā ēdienā, gan Tavu harmoniju un ērtību, jo griešana Tev padosies daudz vieglāk. Investē tajos virtuves priekšmetos, ko pēc tam Tev būs prieks izmantot ikdienā, nevis, kas krās putekļus visdziļākajā plauktā. Izvēlies kvalitāti un vizuāli gaumīgu izpildījumu.

  1. Izvēlies retāk pasūtīt ēdienu piegādi uz mājām

Ik pa laikam ir vērtīgi pasūtīt ēdienu uz mājām, tādā veidā iepriecinot sevi ar jaunām vai iemīļotām garšām, kā arī uzdāvinot sev brīdi brīva laika, jo nebūs jāgatavo. Taču pieskati, lai tā nepārvēršas par Tavu ikdienu, jo pieradumam ir liels spēks. Ja Tavs mērķis ir atgūt iedvesmu un enerģiju gatavot ikdienā, tad koncentrējies uz to un sāc ar maziem soļiem. Par savu pozitīvo ieradumu ievies gatavošanu mājās, nevis ēdienu piegādes. 

  1. Gatavo citiem un saņem novērtējumu

Cilvēka dabā ir alkt pēc atzinības un novērtējuma. Arī gatavojot ikdienas maltītes, visbiežāk mēs vēlamies dzirdēt no mājiniekiem teikumu, kas sākas ar “paldies Tev” un beidzas ar “šo vajadzēs atkārtot”. Vai šie vārdi Tev dod gandarījumu? Noteikti jā, jo tā ir atbilde uz tavām ieguldītajām pūlēm un laiku. Katrs šāds novērtējums palīdz Tavai motivācijai augt, jo Tu labprāt vēlies iepriecināt citus un dzirdēt atzinīgus vārdus par to, ka Tev atkal izdevies kāds šedevrs. Gatavo ģimenei, draugiem un kolēģiem un iedvesmojies no viņu atgriezeniskās saites, jo tā ir enerģijas apmaiņa.

  1. Seko līdzi saviem mīļākajiem zīmoliem, recepšu raidījumiem un publikācijām

Tas, kādu saturu Tu ikdienā patērē sociālos tīklos, grāmatās un sarunās ar citiem, tās ir lietas, kas pamatā pārņem Tavas domas un idejas. Ja vēlies iedvesmoties ēst gatavošanai mājās ar jaunu jaudu, tad patērē to saturu, kas Tevi aicina to darīt. Seko saviem mīļākajiem virtuves nozares zīmoliem, recepšu autoriem un cilvēkiem, kuri rada iedvesmu Tev ar saviem stāstiem, garšīgajām bildēm un vērtīgiem virtuves pirkumiem, kas Tev palīdzēs ikdienas gatavošanā.

  1. Izplāno savu ideālo dienu virtuvē un īsteno to vismaz reizi mēnesī

Mūsu ikdiena bieži vien ir mūsu rutīna, ja runājam par ēdienu, jo mēs cenšamies pagatavot trīs ēdienreizes dienā gandrīz katru dienu. Ja vēl Tavas idejas ir jāpielāgo mājiniekiem, jo jūs katrs ēdat citus ēdienus, var saprast, ka Tavs prieks gatavot var ik pa brīdim pazust. Tāpēc aicinu ieplānot sev vienu ideālo dienu virtuvē, kuras noteicēja esi tikai Tu. Izvēlies pagatavot receptes, kas garšo Tev, vai ļaujies kādiem jauniem virtuves eksperimentiem. Izplāno šo dienu tādu, kāda nav Tava ierastā ikdiena. Padari to īpašu savā veidā, darbojoties virtuvē pašai vai aicinot gatavošanā arī bērnus, vīru, vecākus vai draudzenes. Radi īpašas atmiņas virtuvē vismaz reizi mēnesī, kas Tevi uzlādēs vēl daudz dienām uz priekšu. 

Vienmēr atceries par šīm lietām brīžos, kad meklē idejas, kā lai atgūst enerģiju un iedvesmu gatavošanai. Es ticu, ka tās palīdzēs pārvērst ēst gatavošanu par Tavu mīļāko aktivitāti ikdienā. Lai izdodas!

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros