8 vienkārši uzdevumi virtuvē, ko bērns varēs paveikt pats

8 vienkārši uzdevumi virtuvē, ko bērns varēs paveikt pats

Kopīga ēst gatavošana virtuvē ar bērniem vienmēr ir vērtīgi pavadīts laiks. Priecīgi mirkļi atmiņām, bērniem apgūtas jaunas prasmes un visiem gandarījums par kopīgi pagatavoto maltīti. Kad esi izlēmis, kuru recepti gatavosiet, sagatavo un ieplāno uzdevumus, ko bērns varēs paveikt patstāvīgi. Atceries, lai darbošanās virtuvē visiem sagādātu prieku, sadali veicamos darbus atbilstoši katra spējām. Radi bērnos sajūtu, ka katrs uzdevums ir svarīgs, lai recepte izdotos garda. 

Te ir 8 vienkārši uzdevumi, ar ko bērns var sākt apgūt darbošanos virtuvē:

  1. Samaisīt ēdienu sastāvdaļas– uzdevums, kas bērniem ļaus sajusties kā īstiem eksperimentētājiem. Ieraudzīt, kas notiek, kad sajauc sausās sastāvdaļas, kad pievieno šķidrumu un kā ēdiens pārvēršas, kad to kārtīgi samaisa kopā. 
  2. Salikt sagrieztos gabaliņus bļodā– aktivitāte, ko bērniem patīk darīt jau no agra vecuma. Kamēr pieaugušais sagriež produktu mazākos gabaliņos, bērna uzdevums ir tos uzmanīgi salikt traukā. 
  3. Saspiest un samīcīt produktus – gatavojot banānu pankūkas, augļu biezeni vai kādu citu recepti, kur nepieciešams saspaidīt produktus, ļaujiet bērnam to paveikt patstāvīgi. Galvenais sākumā parādīt, kā to izdarīt vislabāk.
  4. Sadalīt salātlapas – ja receptes sastāvdaļā ir kāposts, salāts vai tamlīdzīgs produkts, bērns var izpausties lapu plēšanā. No sadalītajām lapām varbūt izdodas uzcelt arī kādu torni. 
  5. Izlasīt un saskaitīt– receptes pagatavošanas procesā lielāki bērni var palīdzēt ar receptes skaļu lasīšanu priekšā, tādējādi apgūstot to, kā ēdiens tiek pagatavots no sākuma līdz beigām. Bērni, kuri prot skaitīt līdz 3 un vairāk, var skaitīt kopā, piemēram, cik tējkarotes vai ēdamkarotes sastāvdaļu ir jāpievieno ēdienam. Precīzākai sastāvdaļu proporcijas noteikšanai iepazīstini bērnu ar virtuves palīgu – mērkrūzi. 
  6. Uzbērt sīkās sastāvdaļas– ja gatavojat kēksiņus, kūkas, pankūkas un citas līdzīgas receptes, ļaujiet bērnam uzbērt krāsainos cukura graudiņus vai šokolādes gabaliņus, pievienot ogas, norādot uz konkrētām vietām, kur, tās noliekot, garšos vislabāk. 
  7. Sašķirot produktu atlikumus – jā, tas ir iespējams arī mazākiem bērniem. Iemāci, kur novietot un kā šķirot izlietotos iepakojumus. Papīrs, plastmasa un ēdienu atlikumi. 
  8. Notīrīt darba virsmas – katra pagatavotā recepte beidzas ne tikai ar gardās maltītes apēšanu, bet arī ar virtuves sakopšanu. Iesaisti bērnus galda virsmu notīrīšanā, lielāki bērni var ķerties pie trauku mazgāšanas un grīdas satīrīšanas. Lai jau nākamreiz virtuvē viss būtu darba gatavībā jaunai receptes pagatavošanai kopā ar bērniem.

Iedvesmosim bērnus atklāt aizraujošo virtuves pasauli. Gatavojot kopā, bērns arvien biežāk jutīsies pārliecināts un gandarīts par to, ko var paveikt pats. Lai izdodas!

Fotogrāfijās "Manas pirmās recepšu grāmatas" vēstneses Madaras piedzīvojumi virtuvē. Foto autors: Rareflower Photography.

Bērni gatavo

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros