10 praktiski padomi, kā iepirkties efektīvāk un ietaupīt

10 praktiski padomi, kā iepirkties efektīvāk un ietaupīt

Šis ir izaicinājumu laiks mums visiem, un es domāju, ka katrs no mums ir sācis piedomāt pie tā, ko es varu darīt, lai varētu efektīvāk izmantot savas finanses. Vairākums ekspertu min tieši pārtikas produktu iegādi kā vienu no izdevumiem, ko Tu vari ietekmēt visvairāk un ievērojami ietaupīt, sekojot līdzi vienkāršiem, taču ļoti efektīviem padomiem:

 

1. Sāc ar savu KĀPĒC Tev to vajag darīt

Kā jau visi mūsdienu pašizaugsmes mentori mums atgādina, cik ļoti svarīgi pirms pārmaiņu veikšanas ir  nodefinēt sev, kāpēc tev šīs pārmaiņas ir vajadzīgas un ko Tev tās dos? Pieraksti savu KĀPĒC uz lapas, jo precīzāk, jo labāk, lai šis mērķis vienmēr kalpo kā motivācija un atgādinājums sev. 

Kādam tas būs izšķirošs lēmums, lai varētu samaksāt rēķinus, kādam tas būs personīgais mērķis ietaupīt, lai veidotu uzkrājumus. Savukārt vēl kādam citam tas būs iemesls, lai beidzot pievērstos veselīgākam uzturam un labsajūtai, kas rodas plānojot savu ikdienu uz priekšu. Kāds ir Tavs KĀPĒC Tu vēlies sākt gudrāk un efektīvāk iepirkties?

2. Izveido pārtikas budžetu

Vai Tu zini, cik katru mēnesi Tava ģimene iztērē pārtikā? Arī man bieži vien sanāk pārtērēt šo budžetu, taču, ja mēs nosakām precīzu summu, cik mēs varam atļauties šomēnes iztērēt, tas palīdz sekot līdzi Taviem iepirkšanās paradumiem. Kad mēnesis ir vidū, vari paskatīties, ko vari uzlabot savos izdevumos vai tieši otrādi, iespējams ir ievērojams ietaupījums. Precīzi nodefinētam budžeta apjomam ir arī psiholoģisks efekts, un tas noteikti Tev palīdzēs sasniegt savu KĀPĒC. 

3. Tava jaunā mantra

Meklē veikalos tos produktus, kas ir svaigi un neapstrādāti. Pusfabrikāti visbiežāk ir ievērojami dārgāk, ja skatās pēc to apjoma un salīdzina, cik daudz Tu vari pagatavot, iegādājoties veselus, neapstrādātus produktus. Piemēram, pildītas pankūkas, jau gatavi gaļas produkti vai pusfabrikātu maltītes var maksāt daudz vairāk, nekā Tu iztērētu, ja gatavotu pats. 

4. Tava vislabākā draudzene - saldētava

Kad gatavo kādu recepti, mēģini pagatavot vairāk kā vajag. Atlikušo daļu sadali mazākās porcijās un sasaldē nākamajām maltītēm. Tu varēsi teikt sev paldies par to īpašo tajos brīžos, kad nekas neiet pēc plāna. Tā vietā, lai pasūtītu piegādi uz māju, izvēlies gatavu maltīti no savas saldētavas. 

5. Veido iepirkumu sarakstu

Jo retāk dosies uz veikalu, jo vairāk ietaupīsi finanses. Būs mazāk impulsīvo pirkumu. Veido iepirkumu sarakstus un seko tiem līdzi. Vari izpētīt, kuros veikalos kuriem produktiem ir atlaides. 

6. Plānošana ir atslēga

Vienreiz nedēļa atvēli brīdi laika un pieraksti savu plānoto nedēļas ēdienkarti un iepirkumu sarakstu. Tas Tev palīdzēs ikdienā daudz efektīvāk veikt iepirkšanos (1-2 reizes nedēļā), kā arī būs gatavs plāns, ko gatavosi katru dienu. Vari izmantot Recepšu kolekcionāra nedēļas ēdienkartes plānotāju, kas ir ērti lietojams un derēs Tev 50 nedēļām uz priekšu. Šis ir Tavs vissvarīgākais punkts ceļā uz gudru iepirkšanos, ietaupot finanses! 

7. Seko līdzi saviem iemīļotajiem zīmoliem

Un esi viens no pirmiem, kurš uzzina, kad Tavu iemīļoto zīmolu produktiem būs atlaides. Ja tie ir mazie uzņēmumi, ļoti bieži produkti ātri vien var būt izpirkti, tāpēc seko līdzi aktualitātēm.

8. Audzē pats savus produktus un dodies dabā

Kādam ir iespēja izaudzēt pašiem savus dārzeņus un garšaugus savā mazdārziņā, kāds var ķerties pie garšaugu audzēšanas uz balkona vai palodzes. Katrs mēs varam izaudzēt produktus, kas noderēs ikdienas maltītēs un tam nevajadzēs tērēt naudu veikalā. Rudenī dodies sēņot, vasarā ievāc augus tējām. Tas neko nemaksā!

9. Vairāk gatavo mājās

Tu varēsi sekot līdzi patērēto produktu daudzumam un iztērēsi tieši tik, cik maksā ēdiena sastāvdaļas. Bez kafejnīcu uzcenojuma, darba izmaksām un ceļa izdevumiem. Ietaupi finanses un tiec pie veselīgākām maltītēm - tā ir Tava izvēle viena soļa un lēmuma attālumā.

10. Virtuves inventarizācija

Vismaz reizi nedēļā veic virtuves inventarizāciju - izej cauri virtuves skapīšiem, ledusskapim, saldētavai un izpēti, kādi produkti tur ir. Kuriem tuvojas termiņš, kuri produkti ir jāpapildina. Atrodi vienkāršas receptes, kur vari izmantot produktus, kuri vairs nav pirmā svaiguma. Piemēram, banāni - pagatavo banānmaizi vai smūtiju, Dārzeņi - sadali un sasaldē, pagatavo buljonu vai sablenderē un pagatavo mērci. Ideju ir daudz un dažādas! Nemet ārā, bet izlieto tos gudri!

11. Iegādājies vairumā

Ja produktiem ar ilgāku termiņu ir atlaides, iegādājies tos vairumā. Arī svaigus produktus ar atlaidi vari sagatavot un atlikušo daļu uzglabāt saldētavā. Tie var būt dārzeņi, gaļas un zivju produkti, saldēti produkti, konservējumi un sauso sastāvdaļu produkti. Taču izvērtē savu laiku un varēšanu produktus apstrādāt uzglabāšanai. Ja kādā nedēļā laika ir mazāk, tad labāk vairumā pērc tikai sausos un saldētos produktus, savukārt svaigus augļus, dārzeņus pērc tikai tik, cik ir paredzēts gaidāmajā nedēļas ēdienkartē.

 

12. Bet zini, kurš ir padoms, kuru bieži vien aizmirstam visvairāk? Nedodies uz veikalu izsalcis! :)

Lai Tev izdodas mērķtiecīgi sasniegt savu KĀPĒC un uzlabot savus iepirkšanās paradumus, reizē ietaupot finanses! 

Vai Tev ir vēl kāds pozitīvs piemērs no tā, kā izdodas efektīvi iepirkties? Padalies ar mums komentāros!

Nedēļas ēdienkarte

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros