Garšvielas latviešu virtuvē

Garšvielas latviešu virtuvē

Lai ikvienu recepti padarītu par īpašu, visbiežāk garšvielas ir tās, kas piešķir savu unikālo garšu. Tā noteikti nav galvenā receptes sastāvdaļa, bet tā ir ne mazāk svarīga par pamatproduktiem, kas bieži vien savās garšu saderībās var panākt gan lielisku rezultātu, gan arī eksperimentus, ko varbūt labāk neatkārtot. Ticu, ka arī Tev ir gadījies improvizēt tik tālu, ka varbūt viena vai otra garšviela ir pievienota nedaudz par daudz. Tieši tāpēc garšu saderību kombinēšana ir īpaša prasme, un es pat teiktu, īsta māksla.

Kā liecina Rimi Latvija pārdošanas rādītāji, Latvijas iedzīvotāji ir diezgan konservatīvi garšvielu izvēlē un izvēlas ierastas un pārbaudītas garšas. Populārākās garšvielas ir citronskābe, pipari (maltie un graudu) un lauru lapas. Visretāk iedzīvotāji izvēlas iegādāties eksotiskās un mazāk pazīstamās garšvielas, piemēram, Pimento piparus, maisījumu jūras veltēm vai Indijas ķimenes. Populārāko garšvielu vidū iedzīvotāju virtuvēs ir sastopams arī kanēlis, ķimenes un universālais garšvielu maisījums (Vegeta). Vairāk par šo vari izlasīt te

 

Kā vislabāk uzglabāt garšvielas

Pirmkārt, lai garšvielas saglabātu savu aromātu un sniegtu ēdienam nepieciešamo garšu, ik pa laikam ir jāpārskata garšvielu termiņi. Optimālais glabāšanas periods ir divi gadi, taču tas, protams, var atšķirties gan no ražotāja, gan iepakojuma veida un pareizas uzglabāšanas. Garšvielas ieteicams glabāt vēsā, tumšā vietā un slēgtā veidā – cieši aizveramās paciņās vai trauciņos. Garšvielu glabāšanu var organizēt dažādos veidos, bet gatavot būs vieglāk, ja varēsi viegli un ātri orientēties garšvielu krājumā. Nupat Recepšu kolekcionārs ir izveidojis VIRTUVES ETIĶETES, ko var līmēt uz burciņām un trauciņiem, lai ieviestu vēl ērtāku un paliekošāku kārtību arī garšvielu plauktos. 

 

Un ko savā virtuvē visbiežāk izmanto Recepšu kolekcionāra sekotāji? 

Pirms nedēļas jautāju Recepšu kolekcionāra sekotājiem, kuras ir tās garšvielas, kuras vienmēr atradīsies viņu virtuvē? Šeit apkopoju top 10 garšvielas, ko jūs esat iecienījuši:

  1. Melnie pipari un čili (t.sk. piecu piparu maisījums, citronpipari un kajenas pipari; nu patīk mums tas asumiņš)
  2. Oregano jeb raudene
  3. Baziliks
  4. Ķiploku pulveris
  5. Paprikas pulveris
  6. Kanēlis
  7. Kurkuma
  8. Ķimenes
  9. Timiāns
  10. Rozmarīns

Un kā ir ar Tevi? Vai izmanto daudz garšvielu virtuvē un esi lietpratējs garšu saderību veidošanā? Vai tu esi improvizators / eksperimentētājs virtuvē vai visbiežāk izmanto jau pārbaudītas garšas? Lai arī Tavā virtuvē top brīnišķīgas receptes ar lieliskām garšām un jauniem atklājumiem!

 

Foto: Recepšu kolekcionārs, Sintija Mikanovska-Mikalovska

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros