10 Interesanti fakti par garšvielām

10 Interesanti fakti par garšvielām

Palasot garšvielu vēsturisko ceļu un to, kāds ir garšvielu pielietojums gan pasaules kontekstā, gan mūsu vietējā virtuvē, atklāju vairākus interesantus faktus, ar kuriem ir vērts padalīties tālāk. 

Vai Tu zināji? 

  • Vissenākā garšviela pasaulē ir kanēlis, kura tirdzniecība attīstījās Indijas teritorijā un Tuvajos Austrumos līdz 2000. gadam pirms mūsu ēras. 
  • Sākumā garšvielu tirdzniecība notika pa sauszemi, izmantojot kamieļu treilerus. Tās piegādāja caur Zīda ceļu, savienojot Āziju ar Vidusjūras pasauli, Āfrikas ziemeļus un Eiropu.
  • Viduslaikos garšvielas bija vieni no pieprasītākajiem un dārgākajiem produktiem, kas bija pieejami Eiropā, un visbiežāk tie bija melnie pipari, kanēlis, ķimenes, muskatrieksts, ingvers un krustnagliņas. Interesanti, ka šobrīd garšvielas nebūt nav tas dārgākais produkts veikalā.
  • Mūsdienās Amerikas Savienotās Valstis ir lielākā garšvielu importētāja un patērētāja pasaulē, taču Indijā tiek saražots 75% no visas pasaules garšvielu ražošanas apjoma. 
  • Melnie pipari ir pasaulē visvairāk izmantotā garšviela, un interesanti, ka tā ir viena no visizplatītākajām garšvielām, kas pievienota virtuves ēdieniem visā pasaulē. To bieži raksturo kā “garšvielu karali”.
  • Safrāns ir visdārgākā garšviela pasaulē. Tā cena svārstās no 500-5000 ASV dolāru par aptuveni 0,45 kg. 
  •  Interesanti, ka svaigām vaniļas pupiņām nav ne garšas, ne aromāta. Viņiem jāveic plašs sacietēšanas process, kura rezultātā izdalās vanilīns ar atšķirīgu aromātu un garšu. 
  •  Senās Ēģiptes civilizācijā ķimenes izmantoja kā garšvielu un kā konservantu mumifikācijas procesā. 
  • Taoistu mitoloģijā melnie ķiploki bija saistīti ar nemirstību. Atšķirībā no baltajiem ķiplokiem melnā variācija nav tik stipra savā garšā. 
  • Muskatrieksts ir pazīstams ar savu garšīgi saldo garšu, kas ir ideāli piemērota cepšanai un desertiem un karijiem. Bet šī garšviela ir arī psihotropā viela - pietiekami lielās devās tas izraisa halucinācijas.

 

Foto: Sandra Melnalksne

Atpakaļ uz blogu

Padalies komentāros