RECEPTE // Neceptā melleņu siera kūka

Ķer ciet īstu vasaras garšu! Skābenā melleņu garša kopā ar saldo cepumu pamatni iet kopā lieliskā kombinācijā. Neceptā siera kūka prasīs vien ap 30 minūtēm sagatavošanās laika un pēc tam visu darbu paveiks ledusskapis. Izmēģini un padalies, kā Tev garšoja?
2. Ņem kūkas apaļo veidni (var izmantot droši arī kādu citu formu) un liek iekšā cepumu masu. To izkārto uz pamatnes un piespiež, lai nedrūp. Ja vēlas cietāku pamatni, to var ielikt uz pāris minūtēm iepriekš uzkārsētā cepeškrāsnī uz 180 grādiem.
3. Sablenderē mellenes ar 2 TK cukura. Kad gatavs, noliek malā, un citā bļodā saputo putukrējumu.
4. Tad ķeras pie svaigā krēmsiera saputošanas, pievieno klāt arī 1 TK vaniļas un piespiež nedaudz citrona sulu un pierīvē citrona miziņu.
5. Krēmsiera masai liek klāt sablenderētas mellenes un viegli iemaisa iekšā. Pēc tam visai masai pievieno klāt saputoto putukrējumu un viegli iecilā masā iekšā.
6. Gatavo masu lej uz kūkas cepumu pamatnes.
7. Liek ledusskapī uz kādām 4 stundām vai vislabāk uz nakti. Pēc tam dekorē ar svaigām ogām.
RECEPTE // Skābeņu aukstā zupa


Foto: Sintija Mikanovska-Mikalovska, Recepšu kolekcionārs
Kā atgūt enerģiju un iedvesmu dienās, kad negribas gatavot? 10 vērtīgi un praktiski padomi
Vai esi domājis par to, cik daudz laika ikdienā tu pavadi virtuvē? Tā ir teju katra diena, kurā rūpējies par to, lai būtu paēdis vismaz 3 ēdienreizes dienā, ieskaitot ēdienu pagatavošanas laiku. Nedēļas nogalē ļoti iespējams, ka plāno savu ēdienkarti uz priekšu vai sagatavo nākamās nedēļas maltītes uzglabāšanai. Pāris reizes nedēļā velti laiku, lai iepirktos. Tas paņem lielu daļu no mūsu ikdienas.
Taču saprotam, ka ēdiens ir mūsu pamatvajadzība, līdz ar to mēs turpināsim būt virtuvē dienu no dienas, kas ir dabiski. Bet kas notiek tālāk? Darot ikdienā vienu un to pašu, mēs ieslīgstam rutīnā, jo tur nonākt ir ļoti viegli. Tās var būt receptes, kas nemitīgi atkārtojas, vai satraucošā sajūta ik reizi, kad trūkst idejas, ko šodien atkal pagatavot, vai arī vienkārši ir pazudusi motivācija un enerģija gatavot ar prieku, jo katra gatavošana nāk ar piespiešanos.
Ja arī Tev reizēm uznāk šādas sajūtas, Tu neesi tāda vienīgā, tici man. Bet, ko darīt, lai ar jaunu enerģiju un iedvesmu dotos iekšā virtuvē un kā no rutīnas ēst gatavošanu pārvērst par Tavu mīļāko aktivitāti ikdienā? Izlasi šos 10 vērtīgos, vienkāršos un praktiski izdarāmos uzdevumus, kas ļaus Tev darboties virtuvē motivēti un ar jaunu iedvesmu.
1. Sāc ar vieglām receptēm
Mūsu gandarījums un prieks par pagatavoto atnāk brīdī, kad Tev ir veiksmīgi izdevusies recepte. Tā garšo gan tev, gan mājiniekiem, kuri jau pieprasa otro papildporciju. Sajūta, ka Tev izdodas, dod Tev iedvesmu gatavot biežāk, jo Tu vēlies šo gandarījuma un izdošanās sajūtu piedzīvot vēl un vēl. To visbiežāk panāksi, ja sāksi ar vieglu recepšu pagatavošanu. Pakāpeniski pieaugot prasmēm un pieredzei, vari pāriet uz sarežģītākām receptēm, taču, lai pieaugtu Tava pārliecība, sāc ar vieglāko, kas Tev noteikti izdosies.
2. Sakārto virtuvi
“Sakārto māju, sakārto domas” ir teiciens, kas pilnībā attaisno tā nozīmi. Kārtošana ir meditatīvs process, kas nomierinās Tavas domas procesa laikā, gan arī rezultāts dos Tev motivāciju un prieku sākt darboties sakārtotā virtuvē. Vide mums apkārt ietekmē gan mūsu sajūtas un noskaņojumu, gan arī gatavošanas procesu, jo virsmas būs tīras, un produkti būs sakārtoti virtuves plauktos.
3. Iegādājies pārtikas pamatproduktus
Ieteiktu parūpēties par to, lai virtuves plauktos un ledusskapī glabātos tie pamatprodukti, kurus Tu esi iecienījies lietot savās ikdienas receptēs. Bieži vien Tava motivācija un vēlme ko gatavot pazūd brīdī, kad, ienākot virtuvē un sākot meklēt sastāvdaļas, Tu konstantē, ka kaut kas pietrūkst un uz veikalu doties nav enerģijas vai iespēju.
4. Iedvesmojies no īsiem video un recepšu aprakstiem
Lai izvairītos no ilgstošas recepšu atkārtošanās un iedvesmas trūkuma, meklē idejas internetā. Arī vienkāršu ikdienas recepti var pagatavot citādi, vien izmainot vienu sastāvdaļu vai pagatavošanas veidu. Iedvesmu tam meklē no citiem recepšu autoriem, taču iesakām izvēlēties īsos recepšu video vai īsos aprakstus, jo bieži vien var pazust vēlme iedziļināties, ja informācija būs pārāk ilgi iegūstama, līdz ar to process var ievilkties un motivācija var atkal pazust. Improvizē un eksperimentē virtuvē arī pati, tādā veidā veicinot radošas idejas un jaunas garšas ēdieniem.
5. Parūpējies par patīkamu atmosfēru virtuvē
Sakārtota vide, ziedi uz galda un fonā skan mīļākā mūzika. Virtuvē Tavā acu priekšā ir svaigi augļi, dārzeņi un citi Tavi mīļākie produkti. Plauktā stāv Tavas iecienītās recepšu grāmatas, kas, vien esot tur, iedvesmo Tevi atcerēties par gardām receptēm, ko Tu vari pagatavot. Radi savu īpašo atmosfēru, kas Tev ļaus ar prieku sākt gatavošanas procesu.
6. Iegādājies kvalitatīvus un vizuāli patīkamus virtuves priekšmetus
Labs un kvalitatīvs nazis virtuvē nozīmē visu. Studentes gados es atceros, ka izvēlējos visekonomiskāko opciju veikalā, jo domāju, ka nazis ir nazis, kāda tad var būt atšķirība. Bet atšķirība ir, un tā var ietekmēt gan to, kā tiek sagriezti produkti pagatavotajā ēdienā, gan Tavu harmoniju un ērtību, jo griešana Tev padosies daudz vieglāk. Investē tajos virtuves priekšmetos, ko pēc tam Tev būs prieks izmantot ikdienā, nevis, kas krās putekļus visdziļākajā plauktā. Izvēlies kvalitāti un vizuāli gaumīgu izpildījumu.
7. Izvēlies retāk pasūtīt ēdienu piegādi uz mājām
Ik pa laikam ir vērtīgi pasūtīt ēdienu uz mājām, tādā veidā iepriecinot sevi ar jaunām vai iemīļotām garšām, kā arī uzdāvinot sev brīdi brīva laika, jo nebūs jāgatavo. Taču pieskati, lai tā nepārvēršas par Tavu ikdienu, jo pieradumam ir liels spēks. Ja Tavs mērķis ir atgūt iedvesmu un enerģiju gatavot ikdienā, tad koncentrējies uz to un sāc ar maziem soļiem. Par savu pozitīvo ieradumu ievies gatavošanu mājās, nevis ēdienu piegādes.
8. Gatavo citiem un saņem novērtējumu
Cilvēka dabā ir alkt pēc atzinības un novērtējuma. Arī gatavojot ikdienas maltītes, visbiežāk mēs vēlamies dzirdēt no mājiniekiem teikumu, kas sākas ar “paldies Tev” un beidzas ar “šo vajadzēs atkārtot”. Vai šie vārdi Tev dod gandarījumu? Noteikti jā, jo tā ir atbilde uz tavām ieguldītajām pūlēm un laiku. Katrs šāds novērtējums palīdz Tavai motivācijai augt, jo Tu labprāt vēlies iepriecināt citus un dzirdēt atzinīgus vārdus par to, ka Tev atkal izdevies kāds šedevrs. Gatavo ģimenei, draugiem un kolēģiem un iedvesmojies no viņu atgriezeniskās saites, jo tā ir enerģijas apmaiņa.
9. Seko līdzi saviem mīļākajiem zīmoliem, recepšu raidījumiem un publikācijām
Tas, kādu saturu Tu ikdienā patērē sociālos tīklos, grāmatās un sarunās ar citiem, tās ir lietas, kas pamatā pārņem Tavas domas un idejas. Ja vēlies iedvesmoties ēst gatavošanai mājās ar jaunu jaudu, tad patērē to saturu, kas Tevi aicina to darīt. Seko saviem mīļākajiem virtuves nozares zīmoliem, recepšu autoriem un cilvēkiem, kuri rada iedvesmu Tev ar saviem stāstiem, garšīgajām bildēm un vērtīgiem virtuves pirkumiem, kas Tev palīdzēs ikdienas gatavošanā.
10. Izplāno savu ideālo dienu virtuvē un īsteno to vismaz reizi mēnesī
Mūsu ikdiena bieži vien ir mūsu rutīna, ja runājam par ēdienu, jo mēs cenšamies pagatavot trīs ēdienreizes dienā gandrīz katru dienu. Ja vēl Tavas idejas ir jāpielāgo mājiniekiem, jo jūs katrs ēdat citus ēdienus, var saprast, ka Tavs prieks gatavot var ik pa brīdim pazust. Tāpēc aicinu ieplānot sev vienu ideālo dienu virtuvē, kuras noteicēja esi tikai Tu. Izvēlies pagatavot receptes, kas garšo Tev, vai ļaujies kādiem jauniem virtuves eksperimentiem. Izplāno šo dienu tādu, kāda nav Tava ierastā ikdiena. Padari to īpašu savā veidā, darbojoties virtuvē pašai vai aicinot gatavošanā arī bērnus, vīru, vecākus vai draudzenes. Radi īpašas atmiņas virtuvē vismaz reizi mēnesī, kas Tevi uzlādēs vēl daudz dienām uz priekšu.
Vienmēr atceries par šīm lietām brīžos, kad meklē idejas, kā lai atgūst enerģiju un iedvesmu gatavošanai. Es ticu, ka tās palīdzēs pārvērst ēst gatavošanu par Tavu mīļāko aktivitāti ikdienā. Lai izdodas!
Ekonomiskā ēdienkarte

Ir reizes, kad vēlamies pievērst lielāku uzmanību saviem virtuves produktu tēriņiem gan domājot par gudru finanšu plānošanu, gan vienkārši plānojot ēdienkarti līdz algas dienai. Tāpat arī domājot par zero waste pieeju, lai iegādātie produkti tiktu izlietoti pilnvērtīgi un tie neietu zudumā.
RECEPTE // Neapēd zemeslodi. Saldā kartupeļa frī un gvakamole

Un te šis mērķis ir - tas ir liels un nozīmīgs stāsts par Tevi un Neapēd zemeslodi projektu. Arī Tu vari būt daļa no šī izaicinājuma, uzlabojot gan savu ēdienkarti ikdienā, gan palīdzot ceļā uz lielāku pasaules mērķi. Visu janvāri katru dienu epastā saņem gardas augu valsts receptes, noderīgus padomus un arī īpašas atlaides no sadarbības uzņēmumiem. Vairāk informācijas atradīsi www.neapedzemeslodi.lv.
Un te arī RECEPTE manai vienai no mīļākajām uzkodām
SALDĀ KARTUPEĻA FRĪ & GVAKAMOLE
Sastāvdaļas
- Divi lieli saldie kartupeļi
- 1-2 TK kukurūzas ciete (es šo neizmantoju, jo gatavoju no tā, kas man jau bija, bet noteikti iesaku šo pievienot)
- Sāls, pipari, koriandrs, saldās paprikas garšviela
- Divi mīksti avokado
- Sarkanais sīpols
- Olīveļļa
- Citrona sula
- Citronpipari
Pagatavošana
1. Kartupeļus sagriež garākos salmiņos, liek bļodā, aplej ar olīveļļu, samaisa visu kopā ar garšvielām un kukurūzas cieti
2. Liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 20 minūtes
3. Gvakamolei samīca avokado, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, olīveļļu, citronpiparus un visu samaisa.
Gataviem frī var pārbērt virsū kaltētus pētersīļus un rīvētu sieru.
Lai arī Tev iedvesma pagatavot kādu gardu augu valsts recepti! Kura ir Tava mīļākā uzkoda, ko parasti izvēlies?
Recepšu kartītes ar trīs dizainiem - http://www.recepsukolekcionars.lv/veikals/category/recepsu-gramata-papirlietas/.
Foto: @Recepšu kolekcionārs, Sintija Mikanovska-Mikalovska
Gardie šokolādes cepumi

Gatavot kopā ar bērniem vienmēr ir vērtīgi pavadīts laiks. Šoreiz ļāvu Miķelim atvērt recepšu grāmatu un izvēlēties recepti, ko šodien gatavosim kopā, un te nu tā ir. Mīksti, šokolādīgi un nu jau Miķeļa mīļākie cepumi. Izmēģini un padalies, kā Tev sanāca. Mums garšoja ļoti!
RECEPTE // Gardie šokolādes cepumi
Foto: @Recepšu kolekcionārs, Sintija Mikanovska-Mikalovska
Ābolu plātsmaize ar drumstalām

Zini, kas mums ir vajadzīgs šajās dienas?










Foto: @Recepšu kolekcionārs, Sintija Mikanovska-Mikalovska
Bērnības cepumu kastīte

Vissirsnīgākais ģimenes mantojums ir tas, kas liek smaidīt un aizved Tevi ceļojumā uz bērnības siltajām atmiņām. Tās ir gan īpašas receptes, gan notikumi, gan arī priekšmeti, kuri šodien jau dzīvo savu stāstu.
Zaļās cepumu kastītes bilde no @madaras_gardumi mūs iedvesmoja aizceļot atpakaļ laikā, jo arī manā bērnībā bija šādas kastītes, kas glabāja bērnības garšas. Vai Tev arī virtuvē ir atrodams šāds īpašs mantojums, ko izmanto vēl šodien? Ja ir, bet stāv kādā tālākā skapītī, nopucē un liec goda vietā.
Madara stāsta: "Man vismīļākie cepumi. Tos visforšāk ir pirkt lauku veikaliņos, tur nosver cik tev gribās, ir patīkama cena un var jauki patērzēt ar veikaliņa pārdevēju. Šai kastītei, patiesi, ir pat sirsnīga vērtība priekš manis, jo nāk no vecmāmiņas šujmašīnas diegu spolīšu vietas. Iedevu tai otru elpu un vietu maniem mīļākajiem cepumiem un rudenīgiem tējas vakariem."
Foto: Madara Budova, "Madaras gardumi"
RECEPTE // Siera biezpienmaize

Recepte iedvesmai no @edamskaisti recepšu kolekcijas.
Foto: @Recepšu kolekcionārs, Sintija Mikanovska-Mikalovska
Garšīgi rudens VESELĪBAS dzērieni imunitātei

Mūsu Instagram lapā jautājām saviem sekotājiem, kas ir tās VESELĪBAS receptes, ko gatavojam rudens sezonā, lai stiprinātu imunitāti, iegūtu vairāk enerģijas un spēka jaunajam darba ritmam. Izmēģini pagatavot kādu no šīm receptēm un padalies komentāros arī ar savu veselības dzēriena recepti, ko esi iecienījis gatavot savai ģimenei veselības stiprināšanai.
1. Karstais dzēriens ar citronu + ingveru + dzērvenēm + svaigām piparmētrām + karsts ūdens + medus
2. Cidoniju sula + medus + ūdens
3. Smiltsērkšķu sula no ZELT
4. Bišu maize
5. Cidoniju sīrups + tēja + medus + ingvers
6. Citrona + ingvera šotiņš no Dabas laboratorija
7. Liepziedi, kuri ir pavārīti, jāļauj ievilkties (var turēt arī uz nakti, tad tēja paliek sarkana). Pielej pus krūzīti, pielej klāt karstu ūdeni un divas citronu šķēlītes. Var pievienot klāt arī medu.
Kura ir Tava VESELĪBAS RECEPTE? Ieraksti komentārā un iemāci to pagatavot arī mums!
RECEPTE // Debešķīgi krēmīgā tumšās šokolādes tarte

Dalāmies ar gardu recepti no recepšu autores Laines Zemmeres, kas iesāk recepšu grāmatas sadaļu "kūkas un tortes". Gatavota bez glutēna, tikai no augu valsts izejvielām. To pagatavot ir pavisam vienkārši un garšos visiem. Pēc tam padalies ar mums, kā Tev sanāca.
Foto: Laine Zemmere
8 vienkārši uzdevumi virtuvē, ko bērns varēs paveikt pats
Kopīga ēst gatavošana virtuvē ar bērniem vienmēr ir vērtīgi pavadīts laiks. Priecīgi mirkļi atmiņām, bērniem apgūtas jaunas prasmes un visiem gandarījums par kopīgi pagatavoto maltīti. Kad esi izlēmis, kuru recepti gatavosiet, sagatavo un ieplāno uzdevumus, ko bērns varēs paveikt patstāvīgi. Atceries, lai darbošanās virtuvē visiem sagādātu prieku, sadali veicamos darbus atbilstoši katra spējām. Radi bērnos sajūtu, ka katrs uzdevums ir svarīgs, lai recepte izdotos garda.
Te ir 8 vienkārši uzdevumi, ar ko bērns var sākt apgūt darbošanos virtuvē:
1. Samaisīt ēdienu sastāvdaļas – uzdevums, kas bērniem ļaus sajusties kā īstiem eksperimentētājiem. Ieraudzīt, kas notiek, kad sajauc sausās sastāvdaļas, kad pievieno šķidrumu un kā ēdiens pārvēršas, kad to kārtīgi samaisa kopā.
2. Salikt sagrieztos gabaliņus bļodā – aktivitāte, ko bērniem patīk darīt jau no agra vecuma. Kamēr pieaugušais sagriež produktu mazākos gabaliņos, bērna uzdevums ir tos uzmanīgi salikt traukā.
3. Saspiest un samīcīt produktus – gatavojot banānu pankūkas, augļu biezeni vai kādu citu recepti, kur nepieciešams saspaidīt produktus, ļaujiet bērnam to paveikt patstāvīgi. Galvenais sākumā parādīt, kā to izdarīt vislabāk.
4. Sadalīt salātlapas – ja receptes sastāvdaļā ir kāposts, salāts vai tamlīdzīgs produkts, bērns var izpausties lapu plēšanā. No sadalītajām lapām varbūt izdodas uzcelt arī kādu torni.
5. Izlasīt un saskaitīt – receptes pagatavošanas procesā lielāki bērni var palīdzēt ar receptes skaļu lasīšanu priekšā, tādējādi apgūstot to, kā ēdiens tiek pagatavots no sākuma līdz beigām. Bērni, kuri prot skaitīt līdz 3 un vairāk, var skaitīt kopā, piemēram, cik tējkarotes vai ēdamkarotes sastāvdaļu ir jāpievieno ēdienam. Precīzākai sastāvdaļu proporcijas noteikšanai iepazīstini bērnu ar virtuves palīgu – mērkrūzi.
6. Uzbērt sīkās sastāvdaļas – ja gatavojat kēksiņus, kūkas, pankūkas un citas līdzīgas receptes, ļaujiet bērnam uzbērt krāsainos cukura graudiņus vai šokolādes gabaliņus, pievienot ogas, norādot uz konkrētām vietām, kur, tās noliekot, garšos vislabāk.
7. Sašķirot produktu atlikumus – jā, tas ir iespējams arī mazākiem bērniem. Iemāci, kur novietot un kā šķirot izlietotos iepakojumus. Papīrs, plastmasa un ēdienu atlikumi.
8. Notīrīt darba virsmas – katra pagatavotā recepte beidzas ne tikai ar gardās maltītes apēšanu, bet arī ar virtuves sakopšanu. Iesaisti bērnus galda virsmu notīrīšanā, lielāki bērni var ķerties pie trauku mazgāšanas un grīdas satīrīšanas. Lai jau nākamreiz virtuvē viss būtu darba gatavībā jaunai receptes pagatavošanai kopā ar bērniem.
Iedvesmosim bērnus atklāt aizraujošo virtuves pasauli. Gatavojot kopā, bērns arvien biežāk jutīsies pārliecināts un gandarīts par to, ko var paveikt pats. Lai izdodas!
Fotogrāfijās "Manas pirmās recepšu grāmatas" vēstneses Madaras piedzīvojumi virtuvē. Foto autors: Rareflower Photography.
Garšvielas mūsu virtuvē

Lai ikvienu recepti padarītu par īpašu, visbiežāk garšvielas ir tās, kas piešķir savu unikālo garšu. Tā noteikti nav galvenā receptes sastāvdaļa, bet tā ir ne mazāk svarīga par pamatproduktiem, kas bieži vien savās garšu saderībās var panākt gan lielisku rezultātu, gan arī eksperimentus, ko varbūt labāk neatkārtot. Ticu, ka arī Tev ir gadījies improvizēt tik tālu, ka varbūt viena vai otra garšviela ir pievienota nedaudz par daudz. Tieši tāpēc garšu saderību kombinēšana ir īpaša prasme, un es pat teiktu, īsta māksla.
Kā liecina Rimi Latvija pārdošanas rādītāji, Latvijas iedzīvotāji ir diezgan konservatīvi garšvielu izvēlē un izvēlas ierastas un pārbaudītas garšas. Populārākās garšvielas ir citronskābe, pipari (maltie un graudu) un lauru lapas. Visretāk iedzīvotāji izvēlas iegādāties eksotiskās un mazāk pazīstamās garšvielas, piemēram, Pimento piparus, maisījumu jūras veltēm vai Indijas ķimenes. Populārāko garšvielu vidū iedzīvotāju virtuvēs ir sastopams arī kanēlis, ķimenes un universālais garšvielu maisījums (Vegeta). Vairāk par šo vari izlasīt te.
Kā vislabāk uzglabāt garšvielas
Pirmkārt, lai garšvielas saglabātu savu aromātu un sniegtu ēdienam nepieciešamo garšu, ik pa laikam ir jāpārskata garšvielu termiņi. Optimālais glabāšanas periods ir divi gadi, taču tas, protams, var atšķirties gan no ražotāja, gan iepakojuma veida un pareizas uzglabāšanas. Garšvielas ieteicams glabāt vēsā, tumšā vietā un slēgtā veidā – cieši aizveramās paciņās vai trauciņos. Garšvielu glabāšanu var organizēt dažādos veidos, bet gatavot būs vieglāk, ja varēsi viegli un ātri orientēties garšvielu krājumā. Nupat Recepšu kolekcionārs ir izveidojis VIRTUVES ETIĶETES, ko var līmēt uz burciņām un trauciņiem, lai ieviestu vēl ērtāku un paliekošāku kārtību arī garšvielu plauktos. Ar mūsu jaunumiem var iepazīties te.
Un ko savā virtuvē visbiežāk izmanto Recepšu kolekcionāra sekotāji?
Pirms nedēļas jautāju Recepšu kolekcionāra sekotājiem, kuras ir tās garšvielas, kuras vienmēr atradīsies viņu virtuvē? Šeit apkopoju top 10 garšvielas, ko jūs esat iecienījuši:
1. Melnie pipari un čili (t.sk. piecu piparu maisījums, citronpipari un kajenas pipari; nu patīk mums tas asumiņš)
2. Oregano jeb raudene
3. Baziliks
4. Ķiploku pulveris
5. Paprikas pulveris
6. Kanēlis
7. Kurkuma
8. Ķimenes
9. Timiāns
10. Rozmarīns
Un kā ir ar Tevi? Vai izmanto daudz garšvielu virtuvē un esi lietpratējs garšu saderību veidošanā? Vai tu esi improvizators / eksperimentētājs virtuvē vai visbiežāk izmanto jau pārbaudītas garšas? Lai arī Tavā virtuvē top brīnišķīgas receptes ar lieliskām garšām un jauniem atklājumiem!
Foto: @Recepšu kolekcionārs, Sintija Mikanovska-Mikalovska
10 Interesanti fakti par garšvielām

Palasot garšvielu vēsturisko ceļu un to, kāds ir garšvielu pielietojums gan pasaules kontekstā, gan mūsu vietējā virtuvē, atklāju vairākus interesantus faktus, ar kuriem ir vērts padalīties tālāk.
Vai Tu zināji?
- Vissenākā garšviela pasaulē ir kanēlis, kura tirdzniecība attīstījās Indijas teritorijā un Tuvajos Austrumos līdz 2000. gadam pirms mūsu ēras.
- Sākumā garšvielu tirdzniecība notika pa sauszemi, izmantojot kamieļu treilerus. Tās piegādāja caur Zīda ceļu, savienojot Āziju ar Vidusjūras pasauli, Āfrikas ziemeļus un Eiropu.
- Viduslaikos garšvielas bija vieni no pieprasītākajiem un dārgākajiem produktiem, kas bija pieejami Eiropā, un visbiežāk tie bija melnie pipari, kanēlis, ķimenes, muskatrieksts, ingvers un krustnagliņas. Interesanti, ka šobrīd garšvielas nebūt nav tas dārgākais produkts veikalā.
- Mūsdienās Amerikas Savienotās Valstis ir lielākā garšvielu importētāja un patērētāja pasaulē, taču Indijā tiek saražots 75% no visas pasaules garšvielu ražošanas apjoma.
- Melnie pipari ir pasaulē visvairāk izmantotā garšviela, un interesanti, ka tā ir viena no visizplatītākajām garšvielām, kas pievienota virtuves ēdieniem visā pasaulē. To bieži raksturo kā “garšvielu karali”.
- Safrāns ir visdārgākā garšviela pasaulē. Tā cena svārstās no 500-5000 ASV dolāru par aptuveni 0,45 kg.
- Interesanti, ka svaigām vaniļas pupiņām nav ne garšas, ne aromāta. Viņiem jāveic plašs sacietēšanas process, kura rezultātā izdalās vanilīns ar atšķirīgu aromātu un garšu.
- Senās Ēģiptes civilizācijā ķimenes izmantoja kā garšvielu un kā konservantu mumifikācijas procesā.
- Taoistu mitoloģijā melnie ķiploki bija saistīti ar nemirstību. Atšķirībā no baltajiem ķiplokiem melnā variācija nav tik stipra savā garšā.
- Muskatrieksts ir pazīstams ar savu garšīgi saldo garšu, kas ir ideāli piemērota cepšanai un desertiem un karijiem. Bet šī garšviela ir arī psihotropā viela - pietiekami lielās devās tas izraisa halucinācijas.
Rakstīšanas pieredze / 5 iemesli, kāpēc ir nozīmīgi pierakstīt receptes

Padalies komentāros, kā Tu kolekcionē receptes? Vai atvēli laiku, lai tās pierakstītu ar roku kādā īpašā kladē, grāmatā vai uz lapiņām, vai arī izvēlies receptes saglabāt digitāli? Kāda ir Tava pieredze un sajūtas?
Recepšu kolekcionāra stāsts
“Recepšu kolekcionārs” ir grāmata par ģimenes vērtībām, tradīciju veidošanu, saglabāšanu un turpināšanu nākamajām paaudzēm.
Recepšu kolekcionāra stāsts sākās pirms vairākiem gadiem, kad manās rokās nonāca mammas izveidotā recepšu grāmata - kladīte ar brūniem vākiem, kura glabāja desmitiem pierakstītas recepšu lapiņas, ielīmētus avīžu izgriezumus ar receptēm un padomiem virtuvē un pa vidu visam arī manus bērnības zīmējumus, ar kuriem jau toreiz vēlējos būt daļa no manas mammas recepšu grāmatas stāsta. Kad pati kļuvu par mammu, pavadot arvien vairāk laika virtuvē, biju kļuvusi arī par īstu recepšu kolekcionāru. Gadu laikā, papildinot savu kolekciju ar daudzveidīgiem un ģimenē iemīļotiem ēdieniem, esmu sapratusi, ka katra recepte – mantota vai jaunatklāta – iemieso manas ģimenes stāstus par mūsu ikdienu un svētkiem, par kopīgu gatavošanu virtuvē un siltām sarunām pie galda, par mūsu tradīcijām un vērtībām, ko ir vērts glabāt un atcerēties. Šo vērtību pamatā ir gan ēst gatavošanas prasmes, gan ideālās garšas noslēpumi, ko savā laikā esmu mācījusies no mammas un ko tagad varu nodot mantojumā arī saviem bērniem. Laikā, kad piedzima mans dēls Miķelis, arvien nozīmīgāk kļuva stāstīt un dalīties ar ģimenes tradīcijām, tāpēc es sāku veidot mūsu iemīļoto ēdienu recepšu kolekciju. Īpaši nozīmīgi bija pierakstīt ne tikai receptes, bet arī to, kā es pie tām nonācu, piefiksēt atmiņu stāstus, kopīgus ikdienas mirkļus un dalīties ar fotogrāfijām. Domājot par to, kādā veidā arī citas ģimenes kolekcionē un glabā savas receptes un kādas ir viņu ēst gatavošanas tradīcijas, radās ideja par “Recepšu kolekcionāru”, aicinot ikvienu kļūt par savas recepšu grāmatas autoru.
Katra recepte, kas nonāk pie mums, atklāj īpašus stāstus. Par to, kā esam tās ieguvuši, par cilvēkiem, kuri mums tās ir iemācījuši, par laiku, ko esam ieguldījuši ēdienu gatavošanā un pasniegšanā, par kopīgām sarunām pie galda, par svētkiem un ikdienas mirkļiem, par bērnības garšām un par jauniem recepšu atklājumiem, kas kļūs par ģimenes mantojumu mūsu bērniem.
Lai šeit sākas Tavs īpašais ģimenes recepšu grāmatas stāsts!
Sirsnībā,
Sintija Mikanovska-Mikalovska
Recepšu kolekcionāra zīmola autore